• Intro1

Historik

Sagobyn - en sagolik historia som tog sin början 1981. Astrid Lindgren, som ofta var hemma i Vimmerby hos sina systrar hade fått ont i ryggen och sökte då upp naprapaten i sta’n Rein Soowik. Rein, som är en entreprenör och idéspruta, tog tillfället i akt medan han knådade bort det onda på Astrid, att ta upp en idé han och familjen burit på - en lekpark i Vimmerby med Astrids bokmiljöer. Sagt och gjort, familjen Soowik fick tillsammans med ett par vänner Astrids välsingnelse - och så var Sagobyn född.

Det hela utvecklades på ett makalöst sätt, så bra att de till slut inte hade tid och ork att driva det själva, så 1990 såldes därför anläggningen för att sedan bli en av Sveriges mest omtyckta turistattraktion - Astrid Lindgrens Värld. Men Rein och familjen kunde inte släppa det här med turism och barn så han gick åstad och köpte Storholmen, började renovera och bygga. Det jagades rätt på gamla torp och timmerhus i bygden som varsamt plockades ner och restes igen på Storholmen, som idag blivit en attraktion och ett paradis för turistande och övernattande barnfamiljer i olika byggnader som är alltifrån 100 till 300 år gamla - och så var Smålandsbyn född.

Astrid Lindgren och Rein Soowik.

Astrid Lindgren och Rein Soowik.

Smålandsbyn - En sagolik familjeanläggning!

Hela idén med den sagolika familjeanläggningen Pippis Sommarhotell har utvecklats av Rein Soowik (2012 bytte anläggningen namn till Smålandsbyn).

Rein Soowik är samma man som tog initiativet och fick Astrid Lindgrens förtroende att starta och bygga upp Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Ett arbete som han tillsammans med sina medarbetare drev i 10 år fram till 1990 då anläggningen såldes.

Kanot Vimmerby2
Kanotcentralen
Received 695945267829121
Kanot Vimmerby6
Boende Langan Vimmerby
Kanot Vimmerby5
Lekplats
Abbes3
Bullerbyn1
Bullerbyn6
Villagul5
Gulekul6
Linnea4
Linnea6
Abbe1
Flygbild Smal
Bullerbyn3
Intro6

 

1996 - Året då förvandlingen började!

Pippis hus och Emils hus är ca 200 år.

Storholmen 1996

Storholmen (1996)

 
 

villagulegul

Villa Gulekul (2016)

Drängstugan 1996

Drängstugan (1996)

 

emilshus katthult2016

Emils hus (2016)

Smålandsbyns kanotuthyrning - Spännande & äventyrlig paddling på Stångån
Smålandsbyns Logi - Billigt boende i Astrid Lindgrens vimmerby, Småland